Vuosikertomus 2024

Energins ursprung

Åbo Energi har målmedvetet i över två decennier investerat i att övergå från fossila bränslen till förnybar och utsläppsfri energiproduktion. De sista fossila energikällorna kommer att ersättas med utnyttjande av spillvärme och elektrisk produktion, såsom med Svalberga elpanna som håller på att byggas.

 

uusiutuvat sininen

Elenergins ursprung

Åbo Energi säljer all sin el till elbörsen. På motsvarande sätt köper Åbo Energi all el som de säljer på elbörsen. Åbo Energis egen produktion av elproduktionsandelar utgjorde 2024 cirka 24,2 procent av all el som Åbo Energi sålde. I den egna elproduktionen var andelen förnybar el cirka 94,9 %.

Vi producerar förnybar el med vatten- och vindkraft i vårt intressebolag, som är Svartisens vattenkraftverk, Kolsin Voimas vattenkraftverk och Suomen Hyötytuulis vindkraftverk. Vi producerade också el vid Åbo Energis intressebolag Turun Seudun Energiantuotanto Oy:s (TSE) kraftverk i Nådendal.

Åbo Energi har också inköpsavtal med olika elproduktionsanläggningar, såsom Högsåra vindpark och Kisko ås vattenkraftverk.

Elens ursprungsfördelning har räknats ut med hjälp av både Finlands nationella residualmix, som meddelas av Energimyndigheten, och de ursprungsgarantier som Åbo Energi erhållit. Ursprungsgarantier beviljas för el som producerats från förnybara energikällor. Ursprungsgarantierna är därmed också ett intyg till kunden på att elen har producerats med förnybara energikällor.

Residualmixen innehåller el producerad med fossila bränslen och kärnkraft samt den andel av produktionen av förnybar el som inte har sålts med ursprungsgaranti.

Energimyndigheten publicerar residualmixen i juni varje år. Därefter uppdateras siffrorna på vår webbplats.

Elenergins ursprung 2023

Den el som såldes till Åbo Energis kunder fördelades år 2023 per energikälla enligt följande:

  • Förnybara energikällor  49,2 %
  • Fossila energikällor och torv 10,4 %
  • Kärnkraft 40,4 %

Genomsnittliga specifika utsläpp av koldioxid från elproduktion: 70,11 g/kWh

Mängden använt kärnbränsle: 1,33 mg/kWh

Ursprunget till den el som såldes av Åbo Energi och som inte var verifierad till sitt ursprung fördelades så här:

  • Förnybara energikällor 17,3 %
  • Fossila energikällor och torv 17 %
  • Kärnkraft 65,7 %

Genomsnittliga specifika utsläpp av koldioxid från elproduktion: 114,04 g/kWh

Mängden använt kärnbränsle: 2,17 mg/kWh

 

Fjärrvärmens och -kylningens ursprung 2024

År 2024 producerades 89,4 procent av Åbo Energis fjärrvärme med förnybara energikällor, elpannor och spillvärme. Bilden nedan visar bränslefördelningen i detalj.

Åbo Energis fjärrvärme produceras huvudsakligen vid vårt intressebolag Turun Seudun Energiantuotanto Oy:s (TSE) kraftverk i Nådendal, biovärmecentralen i Oriketo och värmepumpsanläggningen i Kakola samt vid Åbo Energis ångvärmeverk i Artukais. Dessutom köper Åbo Energi värme som har producerats med biobränslen och spillvärme av sina samarbetspartner och kunder. Denna andel utgör cirka tre procent av hela fjärrvärmebehovet. Vintertid under toppbelastning och vid störningssituationer i primärproduktionsanläggningarna producerar vi även fjärrvärme i Åbo Energis pelletsanläggning i Luolavuori och i oljedrivna värmecentraler.

Upphandlingen av den energived som används i Åbo Energis egen och våra intressebolags energiproduktion uppfyller hållbarhetskriterierna i EU-lagstiftningen. Energiveden skaffas från aktörer som med certifikat kan påvisa att råvarorna har skaffats enligt principerna för hållbar skogsvård och att användningen av dem stöder klimatmålen. Som energived klassificeras bland annat helträdsflis samt flis och kross av skogsavfall. Rester och sidoströmmar från skogsindustrin, såsom sågspån och bark, har små miljö- och biodiversitetseffekter.

Vid TSE:s kraftverk i Nådendal förbränns dessutom SRF-återvinningsbränsle, som tillverkas av avfall från handel och industri samt byggande som inte lämpar sig för återvinning. Som stödbränsle vid Nådendals kraftverk används asfalten och frästorv. Användningen av stenkol vid anläggningen håller på att upphöra och den används och lagras endast i fall av exceptionella situationer. Dessutom produceras fjärrvärme vid Nådendals kraftverk med en elpanna, vilket ersätter fjärrvärme som producerats genom förbränning.

När andelen förnybar energi ökar minskar utsläppen från fjärrvärme hela tiden. År 2024 var fjärrvärmens specifika utsläpp i Åboregionen 31,6 kgCO2/MWh per såld energimängd. De specifika utsläppen har beräknats med nyttofördelningsmetoden. Åbo genomförde i fjol en beräkning av koldioxidavtrycket för alla utsläpp från 2023 och 2024.

Fjärrvärmekunderna kan köpa 100 procent förnybar fjärrvärme av Åbo Energi med produkterna Ekotakuu Bio och Ekotakuu Kakola. Produkterna ingår i Energimyndighetens ursprungsgarantiregister för värme och kyla.  Alla våra kylningslösningar är alltid 100 procent kolneutrala och deras specifika utsläpp 0 kgCO2/MWh per såld energimängd.

Anskaffning av bränsle för värmeproduktion 2024

Fjärrvärmens utsläpp i Åbo region

(Utsläpp från Åbo Energis och intressebolaget Turun Seudun Energiatuotantos anläggningar. Utsläppen har beräknats med hjälp av fördelningsmetoden.)

Partikelutsläpp 2020–2024, t

Specifika utsläpp av partiklar, t/GWh

Kväveoxidutsläpp 2020–2024, t

Specifika utsläpp av kväveoxid, t/GWh

Svaveloxidutsläpp 2020–2024, t

Specifika utsläpp av svaveloxid, t/GWh

Koldioxidutsläpp2020–2024, t

Specifika utsläpp av koldioxid, t/GWh

 

Vår färdplan mot kolneutralitet

Åbo Energi har målmedvetet och länge investerat i förnybar och kolneutral energiproduktion. De största investeringarna har redan gjorts, men 2023 beslöt vi att investera i en ny elpanna i Åbo. Under resten av vår resa mot koldioxidneutral energiproduktion kommer vi utöver elpannor även att utnyttja till exempel spillvärme och lagring av energi i batterier.

Hiilineurtaali_kaukolämpö_tiekartta_SVE_2025-01