Vuosikertomus 2024

Verksamhetsenheternas år 2024

Vi lyckades återigen med våra klimatmål samt med att bevara försörjnings- och försörjningssäkerheten på en utmärkt nivå. Vi ökade antalet kunder på konsument- och företagssidan.

SOME_KUVAKOOT-copy1920x1080-(16_9-ratio)

Koncernen Åbo Energis omsättning sjönk jämfört med föregående år och var 388,3 miljoner euro (2023: 408,4 miljoner euro). Detta berodde i första hand på att marknadspriset på el sjönk. Åbo Energi-koncernens rörelsevinst, 19,1 miljoner euro, sjönk från 24,9 miljoner euro året innan. Koncernens vinst för räkenskapsperioden steg från 24,4 miljoner euro föregående år till 27,3 miljoner euro.

I juni fattades ett beslut om att permanent stänga Turun Seudun Energiantuotanto Oy:s (TSE) sista stenkolsenhet julafton 2024. Detta orsakade Åbo Energi en resultatpåverkande engångskostnad på 7,2 miljoner euro när TSE fakturerade sina delägare för nedskrivningen till följd av att stenkolsenheten stängdes.

Koncernens egentliga investeringar var 26,0 miljoner euro (24,9 miljoner euro). Investeringarna inriktades huvudsakligen på att förbättra och upprätthålla nätverkens överföringskapacitet och funktionssäkerhet.

Omsättning

388,3

mn euro

Rörelsevinst

19,1

mn euro

Investeringar

26,0

mn euro

Avkastning på investeringar

11,4 %

Avkastning på eget kapital

16,8 %

Självförsörjningsgrad

 40,5 %

Värme: Klimatmålen framskred och antalet kunder ökade

År 2024 var varmare än normalt, vilket minskade försäljningen av fjärrvärme jämfört med året innan. Försäljningsmängden var 1 811 gigawattimmar (2023: 1 905  GWh). Största delen av den fjärrvärme som Åbo Energi sålde producerades vid Åbo Energis intressebolag Turun Seudun Energiantuotanto Oy:s kraftverk i Nådendal, vid Oriketo bioanläggning och Kakola värmepumpar.

Gällande klimatmålen tog man kliv framåt i och med att Åbo Energis fjärrvärme redan nu producerades till 89,4 procent med förnybar energi, spillvärme och elpanna (2023: 87,0 %). Cirka 40 procent av den fjärrvärme som Åbo Energi sålde producerades med teknik utan förbränning. Koldioxidutsläppen från den fjärrvärme produceras av Åbo Energi själv och av intressebolaget har minskat med cirka 88 procent jämfört med 2014. Den utsläppsfria och flexibla fjärrvärmeproduktionen utökas av Svalberga elpanna som blir färdig nästa år. Byggandet framskred enligt tidtabellen. Dessutom investerade vi i upprätthållandet av leveranssäkerheten i våra nätverk och i minimeringen av nätförlusterna.

49 GWh fjärrkyla levererades, vilket var något mer än året innan (44 GWh). Även leveranserna av ånga ökade jämfört med året innan. Leveranssäkerheten för Åbo Energis värme och kyla till kunder hölls på en utmärkt nivå år 2024.

Från och med den 1 april utnämndes Juho Perkonoja till ny direktör för värmeenheten efter att Jari Kuivanen gått i pension. Juho Perkonoja övergick till uppgiften från ledningen av produktionstjänsterna.

Avtalen om hyrning av fjärrvärmenät i S:t Karins, Nådendal och Reso upphör i slutet av 2026. Fortsatta avtal för åren 2027–2041 ingicks med S:t Karins, Reso och Nådendal.

Antalet kunder inom fjärrvärmen och fjärrkylan ökade jämfört med 2023. Värmeenheten ordnade också många olika kundevenemang, såsom en webbinarieserie för beslutsfattare inom husbolag, en öppen Pulikointipäivä för alla bosatta i Åboregionen på simhallarna i Åbo, Reso och S:t Karins och tävlingen Energiafiksuin taloyhtiö. Under året satsade man på marknadsföring och kommunikation.

Åbo Energi fick också internationellt erkännande när Åbo Studentbystiftelses energilösning i Tyyssija vann Heat Pump City of the Year 2024-priset i Bryssel den 25 september. Åbo Energi, VTT, Oilon och HögforsGST ansvarade för objektets energilösning som utnyttjar returvärme från fjärrkyla som värmekälla för värmepumpen för att främja energipositivt boende.

Juho_Perkonoja

Tack för det gångna året till våra kunder, ni är nu fler än året innan. Fjärrvärme är också en viktig del av framtidens energisystem, eftersom till exempel spillvärmen från industrin inte skulle kunna utnyttjas effektivt utan fjärrvärmen.”

Juho Perkonoja
Direktör
Värme

Produktionstjänster: Energieffektivitet och leveranssäkerhet

Verksamhetsenheten Produktionstjänster ansvarar för drifts- och underhållstjänsterna till Åbo Energis intressebolag Turun Seudun Energiantuotanto Oy:s kraftverk i Nådendal, biovärmecentral i Oriketo och värmepumpsanläggning i Kakola samt till Åbo Energis värmeenhet. Målet är att säkerställa leveranssäkerheten, säkerheten och kostnadseffektiviteten i el-, värme-, kyl- och ångproduktionen. Produktionstjänsterna spelar en central roll för att vi ska kunna nå Åbo Energis och Åboregionens klimatmål.

Det skedde förändringar i enhetens ledning när Ilpo Miikkulainen började som direktör den 1 augusti 2024. Hans föregångare Juho Perkonoja flyttade över till att leda Värme-enheten efter att Jari Kuivanen gått i pension.

År 2024 påverkade de kraftiga variationerna i elpriset och de stigande bränslepriserna optimeringen av el- och värmeproduktionen. Användningen av elpannan vid TSE:s kraftverk i Nådendal ökade och under året inleddes också omvandlingen av den gamla elångpannan till elektrifierad fjärrvärmeproduktion. Den andra elpannan tas i bruk 2025. Under sommaren förekom det stunder då fjärrvärme och kylning producerades nästan helt med el.

VI tog ett betydande steg mot fossilfri produktion när NA3-enheten som bränner stenkol vid Nådendals kraftverk togs ur bruk den 24 december. Enheten kommer att nedmonteras helt och stenkol blir kvar endast som reservbränsle.

 

IMG_1967 neliö

Produktionsanläggningarnas användbarhet låg fortfarande på en god nivå. Arbetssäkerheten spelar en nyckelroll i allt vi gör och vi följer noggrant upp såväl den egna personalens som entreprenörernas arbetssäkerhet. Vi vågar ingripa i avvikelser om vi upptäcker dem. Vi letar inte efter skyldiga utan efter metoder för att helt undvika olycksfall i arbetet.

Ilpo Miikkulainen
Direktör
Produktionstjänster

Energilösningar: Antalet kunder och kundnöjdheten ökar

Enheten Energilösningar erbjuder ett brett utbud av produkter och tjänster, såsom elavtal, solpaneler, laddningsstationer för elbilar samt ett verktyg för energihantering och ansvarsrapportering. Våra kunder är konsumenter, företag, husbolag, kommuner och offentliga organisationer. Dessutom ansvarar enheten för koncernens kundservice och marknadsföring.

Elavtalens prisnivåer förblev fortfarande betydligt lägre 2024 än under toppnivåerna i energikrisen. I Finlands prisområde var det genomsnittliga spotpriset på el 45,6 euro/MWh, vilket innebar en minskning på nästan 20 procent jämfört med året innan (-10,9 euro/MWh, -19,3 %). I Spot-priserna såg vi mycket förmånliga perioder, men prisvariationerna var kraftiga, eftersom den ökade vindkraftsproduktionen och den minskade kraftvärme- och kondenselkapaciteten gjorde priserna allt mer väderberoende. I och med de förmånliga spot-priserna ökade konsumenternas intresse för börselavtal klart, men även tidsbundna avtal med fast pris var fortfarande populära.

Antalet kunder ökade betydligt både på konsument- och företagssidan även 2024. Konsumenternas intresse för solpaneler minskade när elpriset sjönk och räntorna steg, men företagen fortsatte att investera i solenergi. Åbo Energis största solenergiprojekt var ett markmonterat solkraftverk som byggs för ett företag som verkar i Åbo ekonomiska region och som täcker nästan 8 000 solpaneler på fyra hektar.

Efterfrågan på laddningslösningar för elbilar ökade ytterligare i takt med att elektrifieringen av trafiken fortsatte sin stadiga tillväxt. Laddningslösningar skaffades särskilt för bostadsaktiebolag. Företag och bostadsaktiebolag var intresserade av ansvarsfullhet och energibesparingsmöjligheter.

Vår kundservice var i toppklass baserat på utvärderingen från våra kunders NPS-undersökningar.

Harri Salo

Vi tackar våra kunder för förtroendet, eftersom antalet kunder ökade betydligt 2024. Detta visar att de energilösningar vi erbjuder bättre motsvarar de behov våra kunder har.”

Harri Salo
Försäljningsdirektör
Energilösningar

 

Turku Energia Sähköverkot Oy rekordår inom funktionssäkerhet

I nätverksområdet för Åbo Energi Elnät (TESV) sjönk elförbrukningen med 2,2 procent jämfört med året innan. Överföringspriserna höjdes med i genomsnitt 8 procent. Trots höjningen behöll TESV sin ställning bland de förmånligaste nätbolagen i landet.

I slutet av 2024 hade TESV 106 288 eldriftsställen, vilket är 2 583 fler driftställen än året innan. Det uppskattas även att det inom TESV:s nätområde finns cirka 25 000–30 000 eldriftsställen i saminköpshus. Totalt 1 576 gigawattimmar el överfördes till kunderna (2023: 1 542  GWh). Dessutom överfördes sammanlagt 463 gigawattimmar till andra nätinnehavare (2023: 443  GWh).

TESV:s leveranssäkerhet hölls på en god nivå. Den genomsnittliga avbrottstiden per kund var rekordkort i slutet av året, endast 6 minuter och 33 sekunder (2023: 10 minuter och 14 sekunder).

Investeringarna riktade sig till att förbättra och upprätthålla elnätens överföringsförmåga och leveranssäkerhet. De största investeringarna gällde regionnätet och elstationerna. Investeringar gjordes bland annat i Kemppilä transformatorstation samt i förbindelsen mellan Hirvensalo och Ilpois. Till Kemppilä transformatorstation levererades ett nytt medelspänningsmaskineri och en av huvudtransformatorerna förnyades.  Mellan Hirvensalo och Ilpois färdigställdes ett nytt kablage på 110 kilovolt. Dessutom investerade man i flera regionala saneringsprojekt.

Åbo Energi Elnät byter elmätare på nästan alla sina eldriftsställen under åren 2025–2028 och projektet inleddes i fjol med ett pilotprojekt. I och med att mätarna byts ut kan Åbo Energi Elnät uppfylla kraven i den nya mätförordningen i fråga om skyldigheten till kvartsvis mätning, möjliggöra noggrannare uppföljning av energiförbrukningen i realtid för sina kunder och förbättra hanteringen av elnätet och snabbare reagera vid felsituationer.

TESV:s organisation och processer utvecklades under året och arbetet fortsätter alltjämt. Bakgrunden är den kommande förändringen i medelspänningsnätets distributionsspänning, som höjs till 20 kilovolt. På detta sätt strävar man efter att öka kapaciteten i distributionsnätet för att stödja den gröna omställningen. Byggandet stöds med nya verksamhetssätt och en effektiv organisation som stöder processerna.

Framtidens utmaningar anknyter till Energimyndighetens tillsynsmodell 2024–2031, som försvårar de investeringar som behövs för att genomföra den gröna omställningen. Utmaningarna i modellen gäller nätvärderingen och avkastningen från investeringarna, som inte är tillräcklig för att uppnå effektiva investeringar eller en skälig avkastning. På grund av Energimyndighetens nya tillsynsmodell försämras TESV:s resultat betydligt jämfört med tidigare år.

Den positiva utvecklingen av antalet kunder och investeringarna i Åboregionen samt det rimliga ekonomiska läget skapar dock möjligheter att utveckla elnäten och verksamheten.

Tomi_Toivonen

Vår leveranssäkerhet var i toppklass, och vår avbrottstid var rekordkort. Detta tack vare långsiktig nätutveckling och investeringar.

Tomi Toivonen
Verkställande direktör
Turku Energia Sähköverkot Oy

Nätverksteknik: service av hög kvalitet som utvecklas

Verksamhetsenheten Nätverksteknik betjänar koncernen på många sätt. Den genomför största delen av Åbo Energi Elnät Ab:s bygg-, installations- och underhållstjänster, underhåller fastighetselen vid värmecentralerna inom Åbo Energi och installerar produkter från serviceförsäljningen, såsom laddningsstationer för elbilar. Åbo stad är också en betydande kund för Nätverksteknik.

Enheten för nätverksteknik uppnådde sitt ekonomiska mål för året. Centrala mål för enheten är förutom ekonomisk lönsamhet även att utveckla och effektivisera verksamheten samt att bevara en god kvalitetsnivå för verksamheten. Nätverkstekniken erhöll flertalet projekt genom anbudsförfaranden och betydande regionala saneringar av elnätet. Dessutom genomfördes underhålls- och saneringsarbeten av elstationer. Vid sidan av de regionala saneringarna byggdes också ny gatubelysning. Nätverkstekniken planerade och byggde huvudsakligen laddningsstationer för bostadsaktiebolag men också för företag som säljs av Energilösningar. Det omfattande solkraftverksprojektet i Artukais som inleddes 2024 sysselsätter också Nätverkstekniken som projektets huvudgenomförare.

Enheten ansvarar för anskaffningen och administrationen av koncernens fordon. År 2024 elektrifierades bilbeståndet i enlighet med våra miljö- och klimatmål. I slutet av året var redan cirka 30 procent (2023: 25 %) av Åbo Energis person- och paketbilar el- eller hybridbilar. Bilarna med förbränningsmotor drog huvudsakligen förnybar diesel som bränsle, och detta kunde minska Åbo Energis bilars koldioxidutsläpp betydligt.

Arbetssäkerheten vid enheten förblev god och är en viktig tyngdpunkt och förutsättning för hela enhetens verksamhet. Sammanlagt tre olycksfall inträffade (2023: 6) varav inget var allvarligt.

Harri_Salminen

Nätverkstekniken uppnådde de ekonomiska målen och utvecklade sin verksamhet aktivt. Säkerhet, effektivitet och ansvarsfullhet styrde enhetens verksamhet 2024.

Harri Salminen
Direktör
Nätverksteknik