Energian alkuperä
Turku Energia on investoinut määrätietoisesti jo yli kahden vuosikymmenen ajan siirtymään fossiilisista polttoaineista uusiutuvaan ja päästöttömään energiantuotantoon. Viimeisiä fossiilisia energianlähteitä tullaan korvaamaan hukkalämmön hyödyntämisellä ja sähköisellä tuotannolla, kuten nyt rakenteilla olevalla Pääskyvuoren sähkökattilalla.

Kaukolämmön- ja jäähdytyksen alkuperä vuonna 2024
Uusiutuvilla energialähteillä, sähkökattilalla ja hukkalämmöillä tuotettiin vuonna 2024 89,4 % Turku Energian myymästä kaukolämmöstä. Tarkempi polttoainejakauma näkyy oheisesta kuvasta.
Turku Energian kaukolämpö tuotetaan pääosin osakkuusyhtiömme Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n (TSE) omistamissa Naantalin voimalaitoksessa, Orikedon biolämpökeskuksessa ja Kakolan lämpöpumppulaitoksessa sekä Turku Energian Artukaisten höyrylämpölaitoksessa. Lisäksi Turku Energia hankkii biopolttoaineilla ja hukkalämmöillä tuotettua lämpöä yhteistyökumppaneilta ja asiakkailtaan noin 3 prosenttia koko kaukolämmön tarpeesta. Huippukuorman aikaan talvipakkasilla sekä perustuotantolaitosten häiriötilanteissa kaukolämpöä tuotetaan edellisten lisäksi Turku Energian Luolavuoren pellettilaitoksessa ja öljykäyttöisissä lämpökeskuksissa.
Turku Energian omassa ja osakkuusyhtiöidemme energiantuotannossa käytettävä energiapuun hankinta täyttää EU-lainsäädännön kestävyyskriteerit. Energiapuu hankitaan toimijoilta, jotka pystyvät sertifikaatein osoittamaan, että raaka-aineet on hankittu kestävän metsänhoidon periaatteita noudattaen ja niiden käyttö tukee ilmastotavoitteita. Energiapuuksi luokitellaan muun muassa kokopuu- ja rankahake sekä metsätähdehake ja -murske. Metsäteollisuuden tähteet ja sivuvirrat, kuten sahanpuru ja kuori ovat ympäristö- ja biodiversiteettivaikutuksiltaan vähäisiä.
TSE:n Naantalin voimalaitoksella poltetaan lisäksi SRF-kierrätyspolttoainetta, joka valmistetaan kierrätykseen kelpaamattomista kaupan ja teollisuuden sekä rakentamisen jätteistä. Tukipolttoaineena Naantalin voimalaitoksella käytetään asfalteenia ja jyrsinturvetta. Kivihiilen käyttö laitoksella on loppumassa ja sitä käytetään ja varastoidaan enää poikkeustilanteiden takia. Lisäksi vuonna kaukolämpöä tuotetaan Naantalin voimalaitoksella sähkökattilalla, mikä korvaa polttamalla tuotettua kaukolämpöä.
Uusiutuvan energian osuuden kasvaessa kaukolämmön päästöt vähenevät koko ajan. Vuonna 2024 kaukolämmön ominaispäästöt Turun seudulla olivat 31,6 kgCO2/MWh myytyä energiaa kohden. Ominaispäästöt on laskettu hyödynjakomenetelmällä. Turku toteutti viime vuonna hiilijalanjälkilaskennan kaikille päästöille vuosien 2023 että 2024 osalta.
Kaukolämpöasiakkaat voivat hankkia Turku Energialta kaukolämpöä 100-prosenttisesti uusiutuvana Ekotakuu Bio ja Ekotakuu Kakola -tuotteilla. Tuotteet kuuluvat Energiaviraston ylläpitämään lämmön ja jäähdytyksen alkuperätakuurekisteriin. Kaikki jäähdytysratkaisumme ovat aina 100 % hiilineutraaleja ja ominaispäästöt 0 kgCO2/MWh myytyä energiaa kohden.
Lämmön hankinnan polttoaineet 2024
Sähköenergian alkuperä vuonna 2023
Turku Energia myy kaiken tuottamansa sähkön sähköpörssiin. Vastaavasti Turku Energia ostaa kaiken myymänsä sähkön sähköpörssistä. Turku Energian omien sähköntuotanto-osuuksien tuotannon osuus oli vuonna 2024 noin 24,2 % kaikesta Turku Energian myymästä sähköstä. Omassa sähköntuotannossa uusiutuvan sähkön osuus oli noin 94,9 %.
Tuotamme uusiutuvaa sähköä vesi- ja tuulivoimalla osakkuusyhtiössämme, joita ovat Svartisenin vesivoimalaitos, Kolsin Voiman vesivoimalaitokset ja Suomen Hyötytuulen tuulivoimalaitokset. Tuotimme sähköä myös Turku Energian osakkuusyhtiöidemme Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n (TSE) Naantalin voimalaitoksella.
Turku Energialla on myös ostosopimuksia eri sähköntuotantolaitosten kanssa, kuten Högsåran tuulipuiston ja Kiskonjoen vesivoimalaitoksen kanssa.
Sähkön alkuperäjakauma on laskettu käyttäen Energiaviraston ilmoittamaa Suomen kansallista jäännösjakaumaa ja Turku Energian hankkimia alkuperätakuita. Sähkön alkuperätakuita myönnetään uusiutuvista energialähteistä tuotetulle sähkölle eli alkuperätakuut ovat myös asiakkaalle todistus siitä, että sähkö on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.
Jäännösjakauma sisältää fossiilisilla polttoaineilla ja ydinvoimalla tuotetun sähkön sekä sen osuuden uusiutuvan sähkön tuotannosta, jota ei ole myyty alkuperätakuina erikseen.
Energiavirasto julkaisee jäännösjakauman vuosittain kesäkuussa. Luvut päivitetään verkkosivuillemme tämän jälkeen.
Turku Energian asiakkaille myyty sähkö jakautui vuonna 2023 energialähteittäin seuraavasti:
- Uusituvat energianlähteet 25 %
- Fossiiliset energianlähteet ja turve 28 %
- Ydinvoima 47 %
Sähköntuotannon keskimääräiset hiilidioksidin ominaispäästöt: 192,45 g/kWh.
Käytetyn ydinpolttoaineen määrä: 1,27 mg/kWh .
Turku Energian myymän alkuperältään varmentamattoman sähkön alkuperä jakaantui näin:
- Uusituvat energianlähteet 3 %
- Fossiiliset energianlähteet ja turve 42 %
- Ydinvoima 55 %
Sähköntuotannon keskimääräiset hiilidioksidin ominaispäästöt: 288,43 g/kWh.
Käytetyn ydinpolttoaineen määrä: 1,52 mg/kWh .
Turku Energian tiekartta
Turku Energia on jo kahden vuosikymmenen ajan edennyt määrätietoisesti tehnyt siirtymää fossiilisista polttoaineista kohti uusiutuvilla ja päästöttömillä energianlähteillä tuotettua energiaa. Keskeisimmät toimenpiteet näet tiekartallamme. Tutustu päästökehitykseemme ja hiilijalanjälkilaskentaamme.
