Johtamislupauksista yhtenäinen organisaatiokulttuurin kivijalka
Turku Energialla on merkittävä rooli turunseutulaisten arjessa. Olemme sitoutuneet kehittämään energia-alaa ja toimimaan alan edelläkävijänä. Tarjoamme asiakkaillemme ympäristöä, elämänlaatua ja kilpailukykyä parantavia energiapalveluita ja luomme ympäristöystävällistä ja luotettavaa energiatulevaisuutta. Toimimme kokonaisvaltaisesti koko energiakentässä ja luomme merkityksellistä, päästötöntä energiatulevaisuutta. Hyvinvoiva ja motivoitunut henkilöstömme on avainasemassa näiden tavoitteiden saavuttamisessa.

Työllistämme monipuolisesti eri alojen ammattilaisia. Turku Energialla työskenteli keskimäärin vuoden 2024 aikana 336 henkilöä. Työntekijöidemme keski-ikä oli 46,3 vuotta. Uusia vakituisia työntekijöitä rekrytoitiin 12 ja määräaikaisia 17. Turkuenergialaiset viihtyvät yhtiössä hyvin, tästä kertoo työsuhteen 13,8 vuoden keskipituus. Rekrytoimme kesällä 2024 yhteensä 27 kesätyöntekijää.
Tasa-arvoa ja yhdenmukaisuutta edistetään suunnitelmallisesti
Turku Energiassa tasa-arvotyötä johdetaan kolmivuotiskausiksi tehtävän tasa-arvo ja yhdenmukaisuussuunnitelman pohjalta. Suunnitelman laatimiseen osallistuu henkilöstöhallinnon lisäksi henkilöstön jäseniä eri liiketoiminnoista. Henkilöstölle järjestetään teemoihin liittyen koulutuksia ja perehdytyksiä.
Työryhmä on tunnistanut tärkeiksi kehitettäviksi teemoiksi tunnetaitovalmiuksien lisäämisen, viestimisen anonyymista palautteenantomahdollisuudesta, rekrytointiprosessin syrjimättömyyden varmistamisen sekä inklusiivisuuden ja monimuotoisuuden huomioimisen työyhteisössä.
Lisäksi Turku Energia osallistuu teemaan liittyviin tapahtumiin, kuten Pride Turku-tapahtumaan viime kesänä. Meille on tärkeää varmistaa ja luoda ilmapiiri, jossa jokainen voi olla oma itsensä.

Yhtenäinen organisaatiokulttuuri johtamislupauksilla
Turku Energiassa on laadittu yhteiset johtamislupaukset, jotka antavat raamit ihmisten ja yhteisen tekemisen johtamiselle koko konsernissa. Johtamislupauksissa kuvataan sitä, millaista johtamista Turku Energiassa halutaan ja millaista johtamista meidän kaikkien turkuenergialaisten on lupa odottaa saavamme esihenkilöiltä. Johtamislupaukset ovat osa Turku Energian organisaatiokulttuurin kivijalkaa, ja ne ovat muotoiltuja siten, että niihin voi sitoutua koko henkilöstö.
Johtamislupaukset perehdytettiin kaikille Turku Energian esihenkilöille keväälle kestäneissä valmennuksissa. Valmistelimme myös vuonna 2025 toteutettavia ryhmäkeskusteluita ja tukimateriaaleja johtamislupausten jalkauttamiseksi koko henkilöstölle esihenkilöiden toimesta. Johtamislupausten käyttöönotossa tavoitteenamme on yhtenäistää toimintamallejamme organisaatiossamme ja varmistaa yhtenäinen arvojemme mukainen toiminta.
Mittasimme työtyytyväisyyden kehittymistä vuonna 2024 ensimmäistä kertaa johtamislupauksiemme pohjalta. Kyselyssä pääteemoina olivat johtamislupauksista rakennetut kokonaisuudet: kohtaamme ja kuuntelemme herkällä korvalla, osoitamme arvostusta ja luottamusta, toimimme oikeudenmukaisesti ja tasavertaisesti, onnistumme ja opimme yhdessä. Seuraamme näiden osa-alueiden kehittymistä vuosittain toteutettavilla tutkimuksilla ja laadimme tulosten perusteella toimenpiteitä työhyvinvointimme edelleen kehittämiseksi.

Kattava perehdytys avainasemassa osaamisen kehittämisessä
Jatkoimme vuonna 2024 verkko-oppimisympäristömme kehittämistä ja täydentämistä uusin perehdytys- ja koulutuskokonaisuuksin. Verkko-oppimisympäristöä hyödynnetään niin uusien kuin jo talossa olevien henkilöiden perehdyttämiseen ja osaamisen laajentamiseen.
Viime vuonna koulutuspäiviä oli keskimäärin 3,3 päivää henkilöä kohden. Esihenkilöiden ja johdon valmennuksia oli 8,5 päivää henkilöä kohden, sisältäen kaikille esihenkilöille suunnatun kattavan johtamislupausten valmennuskokonaisuuden.
Henkilöstön hyvinvointi avain menestykseen
Työhyvinvoinnin kehittämistä ohjaa työhyvinvointipolitiikkamme ja sitä tarkentava kolmevuotinen työhyvinvointiohjelma. Nykyinen ohjelma on voimassa kauden 2023–2025, hyvästä kehityksestä johtuen tavoitteita kiristettiin vuoden 2025 osalta.
Työhyvinvointiohjelmamme päätavoitteet liittyvät turvalliseen työympäristöön, terveyden ja työkyvyn parantamiseen sekä toimivan työyhteisön kehittämiseen:
- Sairauspoissaolojen määrän tavoiteltiin jäävän työhyvinvointiohjelmassamme alle 10 päivää työntekijää kohden vuodessa. Vuonna 2024 sairauspoissaolot laskivat edelleen edellisvuodesta ollen 6,4 päivää/htv (8,5), joista työtapaturmapoissaoloja oli 0,1 pv/htv.
- Työhyvinvointiohjelmassamme työtapaturmataajuuden (LTIF) tavoitteena oli vuonna 2024 jäädä alle 9, mikä tarkoitti enintään kolmea poissaoloon johtanutta työtapaturmaa. Työtapaturmataajuus toteutui vuonna tavoitettaan paremmin ollen vuonna 2024 3,5. Tämä tarkoitti kahta poissaoloon johtanutta tapaturmaa. Työhyvinvointiohjelman työtapaturmataajuuden tavoitetta kiristettiin, ja vuoden 2025 työtapaturmataajuuden tavoite on 6.
- Turku Energia on mukana valtakunnallisessa Nolla tapaturmaa -foorumissa, jonka tavoitteena on työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin jatkuva parantaminen sekä hyvien käytäntöjen levittäminen.

Panostamme henkilöstömme psyykkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Henkilöstöllämme on käytössään mielen hyvinvointipalvelu Auntie, joka tarjoaa matalan kynnyksen tukea erilaisiin henkilöstöä kohtaaviin tilanteisiin niin työssä kuin vapaa-ajalla. Cuckoo-aktiivisuussovellus puolestaan kannustaa pitämään liikunnallisia taukoja työpäivän aikana. Toimistotyössä työpisteemme ovat ergonomiset ja myös liikkuvassa työssä olevien työergonomiaan kiinnitetään eritystä huomioita työfysioterapeutin ohjauksella.
Meillä on myös käytössämme työsuhdepolkupyöräetu, ja jo 27 prosenttia henkilöstöstä on ottanut edun käyttöönsä. Työsuhdematkaedun lisäksi tarjoamme henkilöstölle liikunta-, kulttuuri- ja ravintoedun.
Turku Energiassa toimii myös harrastus- ja virkistystoimikunta, jonka tehtävänä on kehittää yhteisöllisyyttä ja aktivoida henkilöstöä erilaiseen harrastustoimintaan sekä erilaisten virkistystapahtumien suunnittelu ja valmistelu. Vuonna 2024 käytettiin henkilöstön harrastus- ja virkistystoimintaan 640 euroa henkilöä kohden.
Henkilöstön peruskoulutusjakauma
Henkilöstön jakautuminen tehtäväryhmittäin
Sairauspoissaolot (päivää/htv)
Henkilöstön sukupuolijakauma
Sosiaalisen vastuun mittarit
Tutustu sosiaalisen vastuun mittareidemme tilastoihin avaamalla pudotusvalikot.
Työtapaturmien määrä puolittui
Työturvallisuusjohtamisemme perustuu ISO 45001 -työterveys- ja työturvallisuustoimintastandardiin, joka auditoidaan vuosittain. Edellytämme ISO 45001 -standardin mukaista toimintaa oman henkilöstön lisäksi myös urakoitsijoilta ja muilta yhteistyökumppaneitamme.
Turvallinen työympäristö on jokaisen oikeus ja työmme perusta. Vuonna 2024 työturvallisuutemme kehittyi useiden mittareiden valossa positiivisesti ja työtapaturmataajuusmittarimme puolittui edellisvuoteen verrattuna. Hyvän tuloksen taustalla on jatkuva työturvallisuuskulttuurimme kehittäminen aktiivisesti.
Koulutamme henkilöstöämme säännöllisesti työturvallisuusasioissa ja myös urakoitsijamme käyvät läpi turvallisuuskoulutuksia. Työturvallisuuden kehittämisessä ennakointi on tärkeää, ja koulutusten lisäksi teemme muun muassa johdon turvallisuuskierroksia ja kannustamme havaintojen tekoon. Johdon turvallisuuskierroksia tehtiin vuonna 2024 23 kappaletta. Yhteensä turvallisuuskierroksia tehtiin vuoden aikana 48 ja TR mittareita 58. Työsuojelutoimikuntamme kokoontui vuoden aikana 6 kertaa.
Lakisääteiset työpaikkaselvitykset tehdään joko kolmen tai viiden vuoden välein jokaisessa liiketoimintayksikössä. Vuonna 2024 työpaikkaselvityksiä tehtiin kaksi kappaletta.
Tapaturmia oli kokonaisuudessaan 14, mutta näistä aiheutti poissaoloja vain kaksi. Tyypillisimmät tapaturmat olivat kaatumisia ja liukastumisia.
Kannustamme henkilöstöämme myös työturvallisuus-, tietoturva-, työhyvinvointi- ja ympäristö- ja läheltä piti -havaintojen tekemiseen. Oman henkilöstön lisäksi myös urakoitsijat voivat tehdä järjestelmään havaintoja ja heitä on koulutettu tähän. Vuonna 2024 havaintoilmoituksia tehtiin 975 kappaletta.