Vuosikertomus 2024

Ympäristövastuullisuutta edistetään monella rintamalla

Turku Energia on sitoutunut omistajansa Turun kaupungin ilmastotavoitteisiin, ja on jo kahden vuosikymmenen ajan tehnyt siirtymää fossiilisista polttoaineista kohti uusiutuvia ja päästöttömiä energianlähteitä niin hankkimassaan, tuottamassaan kuin myymässään energiassa. Turku Energia on myös mukana Turun ilmastojoukkueessa, Turun kaupungin ilmastosopimuksessa ja on sitoutunut energia-alan tavoitteisiin luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi.

Vieraslajitalkoot

Hiilineutraali Turku 2029 -tavoite on ohjannut niin strategisella kuin käytännön tasolla Turku Energian ympäristö- ja ilmastotyötä jo pitkään ennen ilmastosopimustakin. Turku Energialla on parhaillaan meneillään jo yhdeksäs kolmivuotinen ympäristö- ja ilmasto-ohjelma, jossa linjataan konkreettisia ympäristöä, ilmastoa ja luontoa edesauttavia toimenpiteitä meneillään olevalle strategiakaudelle. Yhtiöllä on myös vuonna 2004 sertifioitu ISO 14001 ympäristöjärjestelmä säännöllisine auditointeineen.

Kestävä tuotanto ja energiatehokkuus pääosassa

Turku Energian tavoitteena on, että myymämme sähkö ja lämpö on tuotettu uusiutuvilla ja päästöttömillä energianlähteillä vuoteen 2029 mennessä. Tulevien vuosien painopisteenä on ei-polttavan tuotannon lisääminen hukkalämpöjen entistä tehokkaammalla hyödyntämisellä, energian varastointikapasiteetin kasvattamisella sekä lämmöntuotannon sähköistämisellä. Tarjoamme asiakkaillemme hiilivapaata ja uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä, lämpöä, jäähdytystä ja höyryä. Kehitämme jatkuvasti uusia, energiatehokkaita tuotteita ja palveluita ja olemme mukana edistämässä sähköistä liikennettä Turun seudulla.

Turku Energian omassa ja osakkuusyhtiöidemme energiantuotannossa käytettävä energiapuun hankinta täyttää EU-lainsäädännön kestävyyskriteerit. Energiapuu hankitaan toimijoilta, jotka pystyvät sertifikaatein osoittamaan, että raaka-aineet on hankittu kestävän metsänhoidon periaatteita noudatten ja niiden käyttö tukee ilmastotavoitteita.

Turku Energia on sitoutunut myös energia-alan Energiapalvelujen energiatehokkuussopimukseen 2017–2025. Kehitämme asiakkaillemme uusia innovatiivisia energiapalveluita ja energiatehokkuustoimia. Olemme sitoutuneet myös oman energiankäyttömme tehostamiseen energian jakelussa ja tuotannossa. Tavoitteena on säästää omasta energiankäytöstä 6 % vuoteen 2025 mennessä. Säästöjä on löytynyt muun muassa kaukolämmön verkostohäviöiden minimoimisella. Uudelle toimistollemme InfraCitylle on myönnetty LEED Platina -ympäristösertifikaatti.

Vieraslajien torjuntaa ja kotkaorsia

Turku Energia tukee ja edistää omassa toiminnassaan tiivisti myös luonnon monimuotoisuutta. Luonnon monimuotoisuuden suojeleminen on kirjattu yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi yhtiön ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaan.

Turku Energian toimenpiteet biodiversiteetin säilyttämiseksi ja edistämiseksi lähtevät kestävästä energiantuotannosta, mutta sen lisäksi luonnon monimuotoisuutta edistettiin vuonna 2024 monin konkreettisin toimenpitein. Palkkasimme yhteistyössä Turun kaupungin kanssa kaksi nuorta Tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelun merkeissä tekemään vieraslajien, erityisesti jättipalsamin torjuntaa. Asensimme Turku Energia Sähköverkkojen alueelle Turun lähisaariin kotkaorsia, joilla pyritään ehkäisemään petolintujen, kuten merikotkien ja muiden isojen lintujen, vaarallinen pysähtyminen sähkötolpille. Orsien sijainnit valittiin yhdessä lintuasiantuntijoiden suosituksiin perustuen.

Järjestimme myös Itämeripäivän kunniaksi yhteistyössä kumppanimme Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa Siisti Biitsi -siivoustalkoot. Siivosimme toimitilamme läheistä Jaaninojan aluetta Itäharjulla. Jaaninoja on ekologisesti arvokas kaupunkipuro, joka edustaa luonnontilankaltaisilta osuuksiltaan äärimmäisen uhanalaista savimaiden purojen luontotyyppiä.

Turku Energia Sähköverkot on toiminnallaan edesauttanut Turun kaupungin Lumo-ohjelmassa esille nostettujen uhanalaisten lajien menestymistä johtoalueillaan. Raivattujen sähkönlinjojen alla kasvaa esimerkiksi syylälinnunhernekasvustoja, joilla elää ja on tavattukin linnunherneryhäkoin kotelokehto sekä linnunhernetikkukoita. Molemmat perhoslajit on luokiteltu erittäin uhanalaisiksi. Lisäksi raivausten yhteydessä maastoon jätetään tekopökkelöitä, eli noin 2–5 metrin korkeudelta katkaistuja puita, jotka monipuolistavat lahopuustoa. Tekopökkelöillä saadaan luotua pystylahopuuta, jota on etenkin nuorissa metsissä yleensä niukasti. 

Luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi on energia-alalle laadittu yhteinen biodiversiteettikartta 2035 luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Tavoitteena on, että energia-alan organisaatiot sitoutuvat luonnon monimuotoisuuden edistämiseen siten, että vuoteen 2035 mennessä alan kokonaisvaikutus luontoon on positiivinen.

Kansainvälistä tunnustusta Response-hankkeesta

Turun Ylioppilaskyläsäätiön asuntokohde Tyyssijaan toteutettu energiaratkaisu palkittiin 25.9.2024 Brysselissä European Heat Pump Associationin myöntämällä Heat Pump City of the Year 2024 -palkinnolla. Turku Energia oli mukana kehittämässä energiatehokasta ratkaisua Tyyssijaan. Kohteen energiaratkaisusta vastasivat Turku Energia, VTT, Oilon ja HögforsGST. Palkitussa energiaratkaisussa kaukojäähdytyksen paluulämpöä hyödynnetään lämpöpumpun lämmönlähteenä, tavoitteena energiapositiivinen asuminen. Energiapositiivisessa asumisessa asuinkohde tai asuinalue tuottaa vuositasolla enemmän energiaa kuin mitä se itse kuluttaa. Palkittu energiaratkaisu on ollut osa Euroopan unionin Horisontti 2020 -ohjelman rahoittamaa RESPONSE-hanketta, jota paikallisesti koordinoi Turun kaupunki. Turku on mukana RESPONSE-hankkeessa luomassa ja toteuttamassa energiapositiivisia kortteleita ja kaupunginosia.

Turku Energia oli mukana myös EU-rahoitteisessa USER-CHI-hankkeessa (Innovative solutions for user-centric charging infrastructure), jossa edistettiin sähköistä liikkumista monin eri keinoin. Hanke saatiin päätökseensä vuonna 2024 ja kaikki kohteet valmistuivat onnistuneesti vuoden 2024 loppuun mennessä. Projektin yhteistyökumppaneina Turussa olivat Turku Energia, Turun kaupunki, VASO ja TVT Asunnot, jotka kaikki käynnistivät oman latauskokeilunsa vuosien 2022–2023 aikana. Kaikissa hankkeen latauskokeiluissa hyödynnettiin aurinkoenergiaa ja akkuvarastointia. Olimme myös mukana toteuttamassa latausratkaisuja VASO:n asuntokohteiseen Turun Pääskyvuoreen jaTurun Satamaan sekä rakensimme Turku Energian pääkonttoriin InfraCityyn kaksisuuntaisen latausratkaisun.

Kaksoisolennaisuusanalyysi ohjaa kestävyysraportointiin valmistautumista

Turku Energia aloitti vuonna 2023 valmistautumisen kestävyysraportointidirektiivin (CSRD) mukaiseen raportoitiin. CSRD laajentaa yritysten vastuullisuusraportointivelvoitetta ja asettaa sen vaatimukset samalle tasolle taloudellisen tiedon raportoinnin kanssa. Osana valmistautumista Turku Energia toteutti ulkoisen kumppanin kanssa kaksoisolennaisuusanalyysin, joka valmistui alkuvuodesta 2024. Analyysissa tarkasteltiin Turku Energialle olennaisia kestävyysteemoja kestävyysvaikutusten, kestävyysriskien ja -mahdollisuuksien tunnistamisen ja käsittelyn kautta. Analyysin avulla tunnistettiin Turku Energialle olennaiset kestävyysteemat tulevan raportoinnin pohjalle.

Osana kaksoisolennaisuusanalyysia kartoitettiin Turku Energian arvoketju, eli ne ryhmät, joihin Turku Energia toiminnallaan vaikuttaa, ja jotka vaikuttavat Turku Energiaan. Olennaisena osana olennaisuusanalyysia haastateltiin muun muassa arvoketjun sidosryhmien edustajia.

Olennaisuusanalyysissa tarkasteltiin Turku Energian vaikutuksia koko arvoketjussa sekä kestävyysteemoista nousevia taloudellisia riskejä ja mahdollisuuksia. Tunnistettujen vaikutusten olennaisuuden määrittämisessä arviointiin myönteisiä ja kielteisiä kestävyysvaikutuksia Turku Energian osalta yhteiskuntaan, ympäristöön ja ihmisiin arvoketjun alku- ja loppupäässä sekä oman toiminnan osalta. Taloudellisen olennaisuuden osalta arvioitiin niitä taloudellisia riskejä ja mahdollisuuksia, joita tunnistettiin yhteiskunnasta ja ympäristöstä sekä tarkasteltiin, että millaisia taloudellisia vaikutuksia niillä voi olla Turku Energiaan. Turku Energian kaksoisolennaisuusanalyysia syvennetään vuonna 2025.

Vuoden 2024 aikana Turku Energiassa aloitettiin kuiluanalyysi, CSRD-raportoinnin mukaisten vaatimusten vajavaisuuksien tunnistamiseksi. Työtä on Turku Energiassa toteutettu sisäisellä projektiryhmällä. Kuiluanalyysi tekee myös näkyväksi jo aiemmin yrityksessä tehdyn kestävyystyön ja toimii raportoinnissa pohjana.

Osana valmistautumista CSRD-raportointiin, Turku Energiassa toteutettiin myös hiilijalanjälkilaskenta kaikille päästöille vuosien 2023 että 2024 osalta. Laskennassa selvitettiin oman toiminnan suorien kasvihuonepäästöjen lisäksi kasvihuonepäästöt koko arvoketjusta.  Laskenta toimii myös tukena tuleville päästöjen vähennystoimille ja ilmastotavoitteiden asettamiselle ja konkreettisten toimenpiteiden valitsemiselle. Voit tutustua päästölaskentaan täällä.

TE_arvoketju