Vuosikertomus 2024

Liiketoimintayksiköiden vuosi 2024

Onnistuimme jälleen ilmastotavoitteissamme sekä huolto- ja toimitusvarmuuden säilyttämisessä erinomaisella tasolla. Kasvatimme asiakasmääriämme kuluttaja- ja yrityspuolella.

SOME_KUVAKOOT-copy1920x1080-(16_9-ratio)

Turku Energia -konsernin liikevaihto laski edellisvuodesta ja oli 388,3 milj. euroa (2023: 408,4 milj. euroa). Laskuun vaikutti ensisijaisesti sähkön markkinahinnan aleneminen. Turku Energia -konsernin liikevoitto, 19,1 miljoonaa euroa, laski edellisvuoden 24,9 milj. eurosta. Konsernin tilikauden voitto nousi edellisvuoden 24,4 miljoonasta eurosta 27,3 miljoonaan euroon.

Kesäkuussa tehtiin päätös Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n (TSE) viimeisen kivihiiliyksikön pysyvästä sulkemisesta jouluaattona 2024. Tästä aiheutui Turku Energialle 7,2 milj. euron tulosvaikutteinen kertakustannus, kun TSE laskutti kivihiiliyksikön sulkemisesta aiheutuvan alaskirjauksen osakkailtaan.

Konsernin varsinaiset investoinnit olivat 26,0 milj. euroa (24,9 milj. euroa). Investoinnit kohdistuivat pääosin verkostojen siirtokyvyn sekä toimintavarmuuden parantamiseen ja ylläpitämiseen.

Liikevaihto

388,3

milj. euro

liikevoitto

19,1

milj. euro

Investoinnit

26,0

milj. euro

Sijoitetun pääoman tuotto

11,4 %

Oman pääoman tuotto

16,8 %

omavaraisuusaste

 40,5 %

Lämpö: Ilmastotavoitteet etenivät ja asiakasmäärät kasvoivat

Vuosi 2024 oli tavanomaista lämpimämpi, mikä vähensi kaukolämmön myyntiä edellisvuoteen verrattuna. Myyntimäärä oli 1 811 gigawattituntia (2023: 1905 GWh). Pääosa Turku Energian myymästä kaukolämmöstä tuotettiin Turku Energian osakkuusyhtiön Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n Naantalin voimalaitoksella, Orikedon biolaitoksella ja Kakolan lämpöpumpuilla.

Ilmastotavoitteet etenivät, sillä Turku Energian myymä kaukolämpö tuotettiin jo 89,4-prosenttisesti uusiutuvalla energialla, hukkalämmöillä ja sähkökattilalla (2023: 87,0 %). Noin 40 prosenttia Turku Energian myymästä kaukolämmöstä tuotettiin ei-polttavalla tekniikalla. Turku Energian oman ja osakkuusyhtiönsä tuottaman kaukolämmön hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet noin 88 prosenttia vuoteen 2014 verrattuna. Päästötöntä ja joustavaa kaukolämmöntuotantoa lisää ensi vuonna valmistuva Pääskyvuoren sähkökattila. Sen rakentaminen eteni aikataulussa. Lisäksi investointiin verkostojemme toimitusvarmuuden ylläpitoon ja verkostohäviöiden minimointiin.

Kaukojäähdytystä toimitettiin 49 GWh, joka oli hieman edellisvuotta (44 GWh) enemmän. Höyryn toimitus lisääntyi myös edellisvuodesta. Turku Energian lämmön ja jäähdytyksen toimitusvarmuus asiakkaille oli vuonna 2024 edelleen erinomaisella tasolla.

Lämpö-yksikön uudeksi johtajaksi nimitettiin 1.4. alkaen Juho Perkonoja Jari Kuivasen eläköidyttyä. Juho Perkonoja siirtyi tehtävään Tuotantopalveluiden johdosta.

Sopimukset Kaarinan, Naantalin ja Raision kaupunkien kaukolämpöverkostojen vuokraamisesta päättyvät vuoden 2026 lopussa. Kaarinan, Raision ja Naantalin kaupunkien kanssa solmittiin jatkosopimukset vuosille 2027–2041.

Kaukolämmön ja -jäähdytyksen asiakasmäärät nousivat vuodesta 2023. Lämpö-yksikkö järjesti myös runsaasti erilaisia asiakastapahtumia, kuten webinaarisarjan taloyhtiöpäättäjille, kaikille turunseutulaisille avoimen Pulikointipäivän uimahalleissa Turussa, Raisiossa ja Kaarinassa ja Energiafiksuin taloyhtiö -kilpailun. Markkinointiin ja viestintään panostettiin vuoden aikana.

Turku Energia sai myös kansainvälistä tunnustusta, kun Turun Ylioppilaskyläsäätiön Tyyssijaan toteutettu energiaratkaisu voitti Heat Pump City of the Year 2024 -palkinnon Brysselissä 25.9. Kohteen energiaratkaisusta vastasivat Turku Energia, VTT, Oilon ja HögforsGST ja siinä hyödynnetään kaukojäähdytyksen paluulämpöä lämpöpumpun lämmönlähteenä energiapositiivisen asumisen edistämiseksi.

Juho_Perkonoja

Kiitos vuodesta asiakkaillemme, joita on edellisvuotta enemmän. Kaukolämpö on merkittävä osa myös tulevaisuuden energiajärjestelmää, sillä ilman sitä esimerkiksi teollisuuden hukkalämpöä ei voitaisi tehokkaasti hyödyntää.

Juho Perkonoja,
johtaja, Lämpö-yksikkö

Tuotantopalvelut: Energiatehokkuutta ja toimitusvarmuutta

Tuotantopalvelut-liiketoimintayksikkö vastaa käyttö- ja kunnossapitopalveluista Turku Energian osakkuusyhtiö Turun Seudun Energiantuotanto Oy:n Naantalin voimalaitokselle, Orikedon biolämpökeskukselle ja Kakolan lämpöpumppulaitokselle sekä Turku Energian Lämpö-yksikölle. Sen tavoitteena on varmistaa sähkö-, lämpö-, jäähdytys- ja höyryntuotannon toimitusvarmuus, turvallisuus ja kustannustehokkuus. Tuotantopalveluilla on keskeinen rooli Turku Energian ja Turun seudun ilmastotavoitteiden saavuttamisessa.

Yksikön johdossa tapahtui muutoksia, kun Ilpo Miikkulainen aloitti johtajana 1.8.2024. Hänen edeltäjänsä Juho Perkonoja siirtyi Lämpö-yksikön johtoon Jari Kuivasen eläköidyttyä.

Vuonna 2024 sähkönhinnan voimakas vaihtelu ja polttoaineiden hinnannousu vaikuttivat sähkön- ja lämmöntuotannon optimointiin. TSE:n Naantalin voimalaitoksella sähkökattilan käyttö kasvoi, ja vuoden aikana käynnistettiin myös vanhan sähköhöyrykattilan muuntaminen sähköiseen kaukolämmöntuotantoon. Toinen sähkökattila otetaan käyttöön vuonna 2025. Kesän aikana oli hetkiä, jolloin kaukolämpö ja jäähdytys tuotettiin lähes kokonaan sähköisesti.

Kohti fossiilitonta tuotantoa otettiin merkittävä askel, kun Naantalin voimalaitoksen kivihiiltä polttava NA3-yksikkö poistettiin käytöstä 24.12. Yksikkö tullaan purkamaan kokonaan, ja kivihiili säilyy jatkossa vain varapolttoaineena.

IMG_1967 neliö

Tuotantolaitosten käytettävyys säilyi edelleen hyvällä tasolla. Työturvallisuus on avainroolissa kaikessa mitä teemme ja seuraamme tarkasti niin oman henkilöstön kuin urakoitsijoidenkin työturvallisuutta. Uskallamme puuttua poikkeamiin, jos niitä havaitsemme. Emme hae syyllisiä vaan etsimme keinoja, joilla voimme välttää työtapaturmat kokonaan.

Ilpo Miikkulainen,
johtaja, Tuotantopalvelut-yksikkö

Energiaratkaisut: Asiakasmäärät ja -tyytyväisyys nousussa

Energiaratkaisut-yksikkö tarjoaa asiakkaille laajan valikoiman tuotteita ja palveluita, kuten sähkösopimuksia, aurinkopaneeleita, sähköautojen latausratkaisuja sekä energianhallinnan ja vastuullisuusraportoinnin työkaluja. Asiakkaitamme ovat kuluttajat, yritykset, taloyhtiöt, kunnat ja julkisorganisaatiot. Lisäksi yksikkö vastaa konsernin asiakaspalvelusta ja -markkinoinnista.

Sähkösopimusten hintatasot pysyivät vuonna 2024 edelleen edellisvuosia matalimpinä. Suomen hinta-alueella sähkön keskimääräinen pörssisähköhinta oli 5,68 euroa/kWh, mikä tarkoitti lähes 20 prosentin laskua edellisvuoteen (-10,9 euroa/MWh, -19,3 %). Pörssisähkön hinnoissa nähtiin hyvin edullisia kausia, mutta hintojen vaihtelu oli voimakasta, sillä lisääntynyt tuulivoimatuotanto ja vähentynyt yhteistuotanto- ja lauhdesähkökapasiteetti tekivät hinnoista entistä sääriippuvaisempia. Edullisten pörssisähköhintojen myötä kuluttajien kiinnostus pörssisähkösopimuksia kohtaan kasvoi selvästi, mutta myös määräaikaiset kiinteähintaiset sopimukset olivat edelleen suosittuja.

Asiakasmäärät kasvoivat merkittävästi sekä kuluttaja- että yrityssektorilla myös vuonna 2024. Kuluttajien kiinnostus aurinkopaneeleihin väheni hieman sähkön hinnan laskiessa ja korkojen noustessa, mutta yritykset jatkoivat investointejaan aurinkoenergiaan. Laajin Turku Energian aurinkoenergiahanke oli Turun talousalueella toimivalle yritykselle rakennettava maa-asenteinen aurinkovoimala, joka kattaa lähes 8000 aurinkopaneelia neljän hehtaarin alalla.

Sähköautojen latausratkaisujen kysyntä kasvoi edelleen liikenteen sähköistymisen jatkuessa tasaista kasvuaan. Latausratkaisuja hankittiin erityisesti taloyhtiöihin ja yrityksiin. Lisäksi yrityksiä ja taloyhtiöitä kiinnostivat vastuullisuus sekä energiansäästömahdollisuudet.

Asiakaspalvelumme oli huippuluokkaa asiakkaidemme NPS-kyselyissä antaman palautteen perusteella.

Harri Salo

Kiitämme asiakkaitamme luottamuksesta, sillä asiakasmäärämme kasvoivat merkittävästi vuonna 2024. Tämä osoittaa, että tarjoamamme palvelut ja ratkaisut vastaavat entistä paremmin asiakkaidemme tarpeisiin.

Harri Salo
johtaja, Energiaratkaisut-yksikkö

Turku Energia Sähköverkot Oy: Ennätysvuosi toimintavarmuudessa

Turku Energia Sähköverkkojen (TESV) verkkoalueella sähkönkulutus nousi 2,2 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Siirtohintoja nostettiin keskimäärin 8 prosenttia. Korotuksesta huolimatta TESV säilytti asemansa valtakunnan edullisimpien verkkoyhtiöiden joukossa.

TESV:llä oli vuoden 2024 lopussa 106 288 sähkönkäyttöpaikkaa, mikä on 2 583 käyttöpaikkaa enemmän kuin edellisenä vuonna. Yhteisostotaloissa arvioidaan TESVin verkkoalueella olevan noin 25 000–30 000 sähkönkäyttöpaikkaa. Sähköä siirrettiin asiakkaille yhteensä 1 576 gigawattituntia (2023: 1 542 GWh). Lisäksi muille verkonhaltijoille siirrettiin yhteensä 463 gigawattituntia (2023: 443 GWh).

TESV:n toimitusvarmuus säilyi hyvällä tasolla. Keskimääräinen keskeytysaika asiakasta kohden oli vuoden lopussa ennätyksellisen lyhyt, vain 6 minuuttia ja 33 sekuntia (2023: 10 minuuttia ja 14 sekuntia).

Investoinnit kohdistuivat sähköverkostojen siirtokyvyn ja toimitusvarmuuden parantamiseen ja ylläpitämiseen. Suurimmat investoinnit kohdistuivat alueverkkoon ja sähköasemiin. Investointeja tehtiin muun muassa Kemppilän sähköasemalle sekä Hirvensalon ja Ilpoisten väliseen yhteyteen. Kemppilän sähköasemalle toimitettiin uusi keskijännitekoneisto ja uusittiin toinen päämuuntaja.  Hirvensalon ja Ilpoisten väliin valmistui uusi 110 kilovoltin kaapelointi. Lisäksi investoitiin useisiin aluesaneeraushankkeisiin.

Turku Energia Sähköverkot vaihtaa lähes kaikkien sähkönkäyttöpaikkojensa sähkömittarit vuosien 2025–2028 aikana ja projekti käynnistyi viime vuonna pilottihankkeella. Mittareiden vaihdon myötä Turku Energia Sähköverkot pystyy vastaamaan uuden mittausasetuksen vaatimuksiin varttimittausvelvoitteen osalta, mahdollistamaan tarkemman ja reaaliaikaisen energiankulutuksen seurannan asiakkailleen ja parantamaan sähköverkon hallintaa ja nopeampaa reagointia vikatilanteissa.

TESVin organisaatiota ja prosesseja kehitettiin vuoden aikana ja työ jatkuu edelleen. Taustalla on tuleva muutos keskijänniteverkon jakelujännitteessä, joka nostetaan 20 kilovolttiin. Tällä tavoitellaan kapasiteetin nostoa jakeluverkossa vihreän siirtymän tukemiseksi. Rakentamista tuetaan uusilla toimintatavoilla ja tehokkaalla prosesseja tukevalla organisaatiolla.

Tulevaisuuden haasteet liittyvät Energiaviraston valvontamalliin vuosille 2024–2031, joka vaikeuttaa vihreän siirtymän toteuttamiseen tarvittavia investointeja. Mallin haasteet liittyvät verkonarvostukseen ja investoinneista saatavaan tuottoon, joka ei ole riittävä tehokkaiden investointien tai kohtuullisen tuoton saavuttamiseksi. Energiaviraston uuden valvontamallin takia TESVin tulos heikkenee merkittävästi aiempiin vuosiin nähden.

Asiakasmäärän ja investointien positiivinen kehittyminen Turun seudulla sekä kohtuullinen taloustilanne luovat kuitenkin mahdollisuuksia sähköverkkojen ja toiminnan kehittämiseen.

Tomi_Toivonen

Toimitusvarmuutemme oli huippuluokkaa ja sähkökatkoaikamme oli ennätyslyhyt. Kiitos tästä kuuluu pitkäjänteiselle verkon kehittämiselle ja investoinneille.

Tomi Toivonen
toimitusjohtaja, Turku Energia Sähköverkot Oy

Verkostotekniikka: laadukasta ja kehittyvää palvelua

Verkostotekniikka-liiketoimintayksikkö palvelee konsernia monin tavoin. Se toteuttaa suurimman osan Turku Energia Sähköverkot Oy:n verkon rakentamis-, asennus- ja ylläpitopalveluista, kunnossapitää Turku Energian lämpökeskusten kiinteistösähköjä sekä asentaa palvelumyynnin tuotteita, kuten sähköautojen latausratkaisuja. Verkostotekniikan merkittävä asiakas on myös Turun kaupunki.

Verkostotekniikka-yksikkö saavutti vuoden taloustavoitteensa. Keskeisinä tavoitteina yksiköllä on taloudellisen kannattavuuden lisäksi toiminnan kehittäminen ja tehostaminen sekä toiminnan hyvän laatutason säilyttäminen. Verkostotekniikka sai useita projekteja tarjouskilpailuiden kautta, ja sähköverkon aluesaneerauksia sekä sähköasemien kunnossapito- ja saneeraustöitä toteutettiin merkittävästi. Aluesaneerausten ohessa rakennettiin myös uutta katuvalaistusta. Verkostotekniikka suunnitteli ja rakensi Energiaratkaisujen myymiä latausratkaisuja pääasiassa taloyhtiölle mutta myös yrityksille. Laaja vuonna 2024 käynnistynyt aurinkovoimalahanke Artukaisiin työllistää myös Verkostotekniikkaa sen päätoteuttajana.

Yksikkö vastaa konsernin ajoneuvojen hankinnasta ja hallinnasta. Vuonna 2024 autokantaa sähköistettiin ympäristö- ja ilmastotavoitteidemme mukaisesti. Vuoden lopussa jo noin 30 prosenttia (2023: 25 %) Turku Energian henkilö- ja pakettiautoista oli sähkö- tai hybridiautoja. Polttomoottoriautot käyttivät polttoaineena pääosin uusiutuvaa dieseliä, jolla saatiin laskettua Turku Energian autojen hiilidioksidipäästöjä merkittävästi.

Työturvallisuus säilyi yksikössä hyvänä ja se on tärkeä painopiste ja edellytys koko yksikön toiminnalle. Tapaturmia sattui yhteensä kolme (2023: 6), joista yksikään ei ollut vakava.

Harri_Salminen

Verkostotekniikka saavutti taloudelliset tavoitteet ja kehitti toimintaansa aktiivisesti. Turvallisuus, tehokkuus ja vastuullisuusohjasivat yksikön toimintaa vuonna 2024.

Harri Salminen
johtaja, Verkostotekniikka-yksikkö